Інтернет-газета ІгрісФото панорама БорисполяПрапор Борисполя
Фото панорама БорисполяП'ятниця, 28 жовтня 2016, 15:30

Які спеції повинні бути на кухні в кожної господині

22 липня 2014, 17:32 | Переглядів: 1745

Досвідчені господині знають, що спеції можуть перетворити найпростішу страву на справжній кулінарний шедевр. Пікантність і чудовий аромат - це заслуга приправ.

Отже, які ж спеції повинні бути на кухні в кожної господині, адже кухня - це місце де трапляються неймовірні дива.

1. Кориця. Ця спеція має гірко-солодким теплим запахом з горіховим і земляним відтінком. Додавайте її в солодкі і тушковані блюда, використовуйте у випічці кексів, печива, булочок, креньдельків і булочок. Кориця незамінна в будь-яких кулінарних виробах з яблук, будь то шарлотка, парені яблука, яблучна начинка для пирога. Якщо ви любите робити варення з айви, то обов'язково кладіть у нього корицю. Дуже цікаве поєднання: кориця і волоські горіхи, кориця і мед, а також кориця і цедра апельсина. Додайте корицю в шоколадний кекс або бісквіт: вийде досить своєрідний смак. Незамінна кориця при приготуванні таких напоїв, як чай, кава і глінтвейн. Спеція вельми корисна для здоров'я, оскільки розріджує кров. При підвищеному артеріальному тиску випийте склянку кефіру з 1 ч.л. кориці.

2. Лавровий лист. Спеція має терпким деревним ароматом з яскраво вираженою гіркотою і гостротою. Лавровий лист використовується переважно для приготування солоних страв: супів, каррі, маринадів. Додайте спецію при гасінні м'яса, і смак вашого страви перетвориться. Крім цього поєднуйте лавровий лист зі стравами з курки, рису, яловичини і риби. При приготуванні перших страв додавайте приправу за 5-10 хвилин до закінчення варіння. Дозування: 1-2 листочки. Після завершення приготування лавровий лист потрібно вийняти. Перетримувати лист не можна, інакше смак страви зіпсується. В другі страви можна додавати приправу раніше, але потім також не забувати виймати її. При консервації томатів, кабачків, огірків лавровий лист додавайте, коли заливаєте овочі маринадом.

3. Чебрець. Спеція має свіжим лимонним ароматом з домішкою терпкості. Поєднуйте свіжі нарізані гілочки чебрецю зі стравами з м'яса, курки і овочів. А також використовуйте його при приготуванні супів, страв з сиру та яєць, соусів. У домашньому консервуванні кладіть чебрець при засолюванні томатів і огірків. Особливо гарний чебрець як приправи для супів з бобових - гороху, квасолі, сочевиці. Обов'язково використовуйте чебрець у випічці: він додасть аромат пирогів і іншим виробам з тіста. Рекомендується класти чебрець і при солінні томатів, огірків, кабачків, патисонів, баклажанів.

4. Коріандр. Спеція має земляний теплий аромат з перцевим відтінком. Смак зелені, звичайно, відрізняється від сухої приправи. Насіння коріандру або порошок надають страві м'якість. Ця приправа прийшла до нас з Індії. Додавайте її в овочеві страви, рагу, каррі, супи і страви з м'яса. Поширене використання коріандру і в маринадах. Обов'язково додавайте його при засолюванні риби, квашенні капусти, маринуванні грибів, при приготуванні м'ясних і рибних консервів. Свіжу зелень (кинзу) додайте в овочеві салати, супи, страви з риби, рису і овочів. Коріандр використовується в якості ароматизатора при виробництві хлібо-булочних та кондитерських виробів. Купуйте цільні насіння коріандру і перемелюють їх безпосередньо перед вживанням.

5. Каррі. Аромат спеції пряний і гострий з різними домішками. Адже каррі - це і є суміш солодких і гострих прянощів. Додавайте цю спецію в м'ясо, рибу, рис та овочі. Пам'ятайте, що каррі надає страві золотистий відтінок. Найбільш часто каррі вживається з яловичою вирізкою, овочевим рагу, фрикадельками, рубаним м'ясом, макаронами з куркою. Встановлено, що індійське каррі є захистом від різних форм раку і хвороби Альцгеймера. Однак майте на увазі, що приправа протипоказана у великих кількостях вагітним і годуючим жінкам.

6. Часник. Спеція має терпкий, міцний і гострий аромат. Досить широко часник використовується у формі порошку. Додавайте його в страви, які повинні бути гострими. Часниковий порошок поліпшує смак риби, хліба, каррі і безлічі приправ. Також використовуйте часник в перших і других стравах з м'ясом, в маринади і соління. Найкраще часник поєднується з бараниною. По суті, часник - це основний інгредієнт національних страв азіатської і південно-європейської кухні. Вживають його як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

7. Кайенський перець, чорний перець, чилі. Кайенський перець має гострий і пряний аромат. Використовуйте його при приготуванні гострих соусів, рагу і каррі. Чорний перець, на відміну від кайенського, володіє теплим ароматом. Він надає страві родзинку і додатковий смак. Використовуйте його в салатах зі свіжими овочами, супах, маринадах і каррі. Часто перець виступає як доповнення до соусів і кремів. Чилі також має теплий і гострий аромат. Приправа робиться тільки з мелених перчиком чилі. За допомогою неї надайте особливу гостроту і аромат м'ясним і овочевим стравам.

8. Імбир. Спеція володіє гострим, інтенсивним і злегка цитрусовим ароматом. Імбир можна додавати в чай, в овочі і випічку, а також в заправку для різних салатів. Як показують дослідження, імбирний чай допомагає позбутися застуди і захищає від виразки шлунка. За допомогою спеції можна позбутися від мігрені, менструальних болів і болів в м'язах.

9. Шавлія (шалфій). Спеція має м'ятний і перцевий аромат з нотами прянощів. Додавайте шавлія в страви з м'яса і птиці, маринади, соуси, приправи. Також використовуйте приправу у фарші, запіканках або стравах з домашньої птиці. Посипте сухий шалфій на смажену картоплю, гарбузовий суп-пюре або смажену курку. Крім цього використовуйте шалфій в суміші з іншими травами: петрушка, коріандр, кріп.

10. Гвоздика. Спеція має теплий і солодкий ароматом. Гвоздика удосконалює смак солоних страв. Вона добре поєднується з м'ясом, овочевими стравами, каррі. Для відчуття солодкуватих прянощів додавайте її в десерти, компоти, пунші і глінтвейни. Також гвоздика хороша в холодці, паштетах. Найбільш широко спеція використовується в індійській, мексиканської та в'єтнамської кухнях.

Коментарів: (0)

avatar
Igris.com.ua Реклама в Ігрісі Авторські права Співпраця з нами Наші вакансії Контакти Новини Напиши редактору

Copyright 2010 - 2016 "Ігріс.com.ua" Розробка та підтримка сайту Движение БорисполяВхід для редакторів

Rambler's Top100